bluelogo

Je waarden als leidraad

Afgelopen week heb ik een training gevolgd met als thema “Waarden als leidraad”. Als leidraad voor bijvoorbeeld je werk, je leven, je hobby’s e.d. Door een hele dag over waarden na te denken en met anderen hier over in gesprek te zijn heb ik veel nieuwe inzichten gekregen.

Ik vertel je er graag iets over en hoop je te inspireren om ook over jouw waarden na te denken. Na te denken over wat jouw belangrijkste drijfveren zijn. Ik ben benieuwd of je iets bij jezelf herkent in mijn verhaal? Of dit ook bij jou speelt?

Waarden zijn zaken die je waardevol en dus belangrijk vindt. Het zijn leidende principes die ons houvast geven in het leven en inspireren. Waarden hebben een relatie met je behoeften, met je kernkwaliteiten (waar ben ik goed in), maar ook met je valkuilen en uitdagingen. Ook zegt het iets over waarom je met de ene persoon een goede en warme relatie kunt opbouwen en met de ander niet. Waarom deze juist in je “allergie” zit.

Waarden zeggen voor mij iets over mij als persoon, waarom ik dingen belangrijk vind en die mij “zin geven”. Een reden om elke dag weer op te staan, en naar mijn werk te gaan etc. Waarden geven richting aan mijn leven. Elk mens heeft waarden die voor hem/haar belangrijk zijn.

Waarden kies je niet, die zijn er en ontstaan uit het proces dat “jouw leven” heet. Er zijn honderden waarden die een rol kunnen spelen en drijfveren kunnen zijn waarom je iets wel of niet doet.

We zijn ons van onze waarden niet altijd bewust. Althans dat geldt voor mij, om niet voor anderen te spreken 😊. Ik ben mij pas bewust geworden van mijn belangrijkste waarden op het moment dat er iets bij mij begon te knagen, een gevoel van onbehagen. Een gevoel dat ik op dat moment niet begreep, maar er wel was. Tijdens mijn opleiding tot Professional Coach heb ik veel inzicht gekregen in wat nu mijn waarden en drijfveren zijn en hoe deze richting geven aan mijn leven. Ik ontdekte dat wat in mijn werk belangrijk was op dat moment niet meer paste bij mijn persoonlijke waarden en drijfveren. Ik had een rol waar ik niet meer blij van werd, het paste niet meer bij wie ik was of wilde zijn. Dat wil niet zeggen dat het nooit paste, want daarmee zou ik mijzelf en mijn toenmalige collega’s tekort doen. Ik heb daar mooie en fijne mensen leren kennen en een mooie tijd gehad. Maar door terug te kijken op het verleden, ontdekte ik dat mijn waarden niet meer pasten bij de rol die ik had. Vervolgens ben ik gaan onderzoeken welke waarden voor mij belangrijk zijn.

Mijn belangrijkste waarde, zo ontdekte ik is “plezier hebben”. Plezier in het leven, in de dingen die je doet, dingen die betekenisvol voor mij zijn. Niets lijkt me vervelender om terugkijkend op je leven tot de conclusie te komen dat je weinig plezier in je leven hebt gehad. Andere waarden die voor mij belangrijk zijn en richting geven zijn:

Mijn Waarden gevisualiseerd

Mijn waarden als leidraad gevisualiseerd

  • Autonomie / Vrijheid
  • Ruimdenkend / Open minded
  • Integriteit
  • Diepgang
  • Behulpzaam
  • Avontuur

Ik heb deze tijdens de training van afgelopen week mijn waarden visueel gemaakt en dat maakt het daarmee nog krachtiger voor mij.

Met de kennis van nu realiseer ik me dat ik mezelf veel ellende heb bespaard door op tijd mijn gevoelens van onbehagen te herkennen. Wanneer ik was doorgegaan, had ik iets gedaan dat steeds verder weg stond van mijn waarden, van wat ik belangrijk vind en waar ik blij van word. Dit had zo maar tot een Burn-out kunnen leiden. Achteraf gezien waren de eerste signalen aanwezig. Ik had een onbestendig gevoel, ik was aan het piekeren, ik trok me terug in mezelf, sliep bij tijd en wijle slecht. Allemaal signalen van stress. Door deze signalen serieus te nemen en in te grijpen, heb ik erger voorkomen. Nu weet ik dat wat ik deed in conflict was met mijn belangrijkste waarden.

Herken je iets in mijn verhaal? Wil je ook uitzoeken wat jouw belangrijkste waarden zijn? Ook uit zoeken hoe je jouw waarden als leidraad kunt laten zijn voor jouw leven? Uitvinden waar jij blij van wordt? Ik ga graag met je op zoek. Ik gebruik bewezen methodieken om je hierbij te helpen.

Plan hier een gratis “Jouw stip op de horizon coachgesprek” en ik vertel je er alles over.

Ik hoor graag van je.

Een hele fijn dag met veel plezier gewenst.

Peter

In BEWEGING

Rosmolenlaan 1, 3447 GL  Woerden (Bezoekadres)

BTW ID: NL004228049B53

KVK: 86312065

nobco-logo-share
EQA-EMCC-Logo
logo-ktno